Tabutémák, húsba vágó kérdések
 

A káoszkutató Ralf szerepét alakítja a Marosvásárhelyről indult Sorbán Csaba David Gieselmann abszurd fekete komédiájában, a Kolpert úrban, amelyet Hollós Gábor rendezésében, bérletszünetes előadásban ma újra játszanak a kisszínházban. David Gieselmann világszerte sikert aratott darabját, a Kolpert úr című abszurd fekete komédiát ellentmondásosan fogadta a közönség Szegeden: sokan szerették modern szemlélete, frissessége, problémafelvetései miatt; voltak viszont, akik negatív példaként hivatkoztak rá az igazgatóválasztási procedúra során.

- A dráma nem jó vagy rossz. A dráma lehet teljes egészében vagy részleteiben működőképes. És ez független attól, hogy mostanában íródott-e, avagy már régebben. A kortárs dráma sajátossága, hogy tabutémákat feszeget. Nézőink jelentős része egyetemista vagy azon korosztálybeli, amely még nyitott társadalmunk valós problémáira, és nem retten vissza a húsba vágó kérdésektől. Függetlenül attól, hogy vidék vagy főváros, egy olyan színes repertoárú színházban, mint a Szegedi Nemzeti Színház, a kortárs drámának is van helye - reagál a felvetésre az alkoholista káoszkutató Ralfot alakító Sorbán Csaba. A Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen 2004-ben diplomázott fiatal színművésznek alkotóként csak egyetemista korában volt kapcsolata a romániai magyar színjátszással.

- Pár éve létrehoztunk egy nemzetközi előadást román, magyar és romániai magyar kollégákkal. Jelentős sikereket értünk el Bukarestben és Budapesten is. Azóta mint néző követem a határon túli színjátszást. Persze csak nagyon ritkán. Legutóbb az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon voltam Kolozsváron. Bodolay Géza rendezésében viszont több szerepben is sikert aratott már Szegeden: Andreas volt egy másik kortárs német darabban, a Nő a múltból című Schimmelpfennig-drámában, Szaljónij a Három nővérben, Spiegelberg a Haramiákban.

A Kolpert úr Ralfja érdekes karakter: többféleképpen is lehet értelmezni.

- Bármely figura megformálásánál az egyik legfontosabb feladat, hogy a színész ne nyúljon az általa már félig-meddig kidolgozott vagy a külső szem által ráerőltetett klisékhez. Amennyiben nem lehet eldönteni, hogy Ralf egy alkoholista meg nem értett zseni vagy egy pszichiátriai eset, akkor jól dolgoztam - mondja erre Sorbán Csaba. - Mindig az a szerep a legkedvesebb, amelyiken éppen dolgozom. Szeretek nulláról indulni, minden figura másfajta megközelítést igényel.
A szegedi társulat remek közeg mindehhez, nagyszerű csapatot találtam itt.Délmagyarország, 2013. február 13.