Sorbán Csaba: “A jó Švejk titka a mérték”
“Az Ádám Tamással folytatott közös munka nyomán sikerült egészen pontosan megfogalmaznom a figura mozgatórugóit.”
 

Sorbán Csaba előtt – már csak színészként – sem ismeretlen Švejk, a derék katona figurája. A Szegedi Nemzeti Színház színészét a pénteki premier előtt a címszereplőről faggattuk.

- 2006-2008-as évadokban a Kecskeméti Katona József Színházban játszotta Hašek derék katonáját, akkor Ádám Tamás állította színre a darabot. A Bodolay-féle rendezésben segítségére van ez a korábbi szereptapasztalat?

- Igen, nagy segítségemre van a szereppel való korábbi találkozás. Az Ádám Tamással folytatott közös munka nyomán sikerült egészen pontosan megfogalmaznom a figura mozgatórugóit.

- A szabadtéri játékok és a szegedi színház könnyed családi szórakozást ígér erre a két estére, ugyanakkor már az első nyilvános olvasópróba is vidám hangulatban telt. Azon túl, hogy a nézők várhatóan jót mulatnak majd a produkción, belül a színész is nevet a darab sajátos humorán?

- Az előadás játéknyelvezete nem igényel különösebb stilizációt, így a színész, miközben életre kelt egy figurát, nem reflektálhat a darab humorára, hanem éli az alak életét. Külső szemlélőként természetesen mi is jókat röhögünk.

- Hogyan tudja vonzóvá tenni a karaktert? Mi a jó Švejk titka?

- A színész számára minden karakter alapból vonzó. Azt, hogy egy színpadi figurából mennyit és hogyan kap a néző, azt a rendező határozza meg. A jó Svejk titka a mérték. Létre kell hozni, és aztán képviselni a tiszta svejkséget.


Gaál Bernadett
Délmagyarország, 2014. július 25.