Svejk, a derék


     Alázatosan jelentem, úgy bekapcsolódtam volna abba a jókedvű dalba, amivel a színészek fogadták a nézőket a Svejk, a derék című előadás kezdetekor. De már hallgatva is a Kehely nevű cseh kisvendéglőbe találja magát a közönség, hogy onnan vidám, kalandos úton Svejket kísérve az első világháború frontvonalába kerüljön.

     Járunk bolondok házában, veretes sexjelenetnek lehetünk tanúi a főhadnagyi hálószobában, pszichikai és fizikai terrort kell végignéznünk egy vallatás során, bevezetést kapunk a vonaton történő utazás rejtelmeibe, különös tekintettel a kopasz fejet és vészféket illetően. Végül szembesülünk a világháborúval: éhezéssel, halállal.

     A színészek több szerepet alakítanak. Mikor Rimóczi István bejön saját feleségeként, akkor egy erős kacagás mellett még nem sejti a néző, hogy a részeges tábori lelkészt alakító Szokolai Péter tyúkot kergető öregasszonyt is formál. Az ellen meg végképp védtelen a nagyérdemű, ahogy Kedvek Richárddal az élen Fazakas Géza és Hernádi Szabolcs nőt alakít.

     A főszerepet Sorbán Csaba játssza. Ő is és az egész előadás jócskán felülírta az eddig bennem élő, jobbára a filmből táplálkozó Svejk-képet.

     Jaroslav Hasek, a mű írója 40 éves korában hunyt el. Mint írják, a bohém élet terheit nem bírta a szervezete. Talán ha Svejkünk gazdáinak, a tábori lelkésznek és a főhadnagynak a figuráját összegyúrnánk, akkor mondhatjuk, hogy beleszőtte magát a műbe. Szerintem olyan ember is létezett valamikor, mint Svejk. Vagy létezik most is?


-ló
est.hu, 2007. április 24.