Döbrögi a nyóckerből


Nagyon nagy szomorúságom, hogy ezek a kiváló előadások, láthatatlanok maradnak. Hogy nem kellenek egy tévének se. Vagy ha igen, talán ez még rosszabb, csak ingyenműsorként.

Dargay Attila mesélte egyszer egy interjúban, hogy mennyire nem örült, amikor megkapta feladatként a Lúdas Matyit. Nagy elismerés volt ez, egész estés rajzfilmet kapni, minden rendező álma. De pont a Lúdas! Ez a népi ’höss’, aki háromszor megver egy öregembert…
Így lett aztán kedves ötlete, hogy a ludakról szóljon a film, ki is talált öt ludat, az öt ujj, mindegyiknek külön jelleme. Ezt nem fogadták el, azt mondták ez nem a Ludas Matyi, hanem a matyis Lúd. A végén maradt a Galiba, 1 lúd, és a rajzfilm, ami mindezek ellenére (vagy ezekkel együtt) zseniális.
A 1949-ben készült filmet adták a tévében a napokban, és meg is döbbentem mennyire agresszív. A gyerekszínházi repertoár meg tele van ludasokkal. Több Lúdas Matyi előadás van, mint Csipkerózsika. Ma a Gyermekszínházi Szemlén jött egy újabb Ludas Matyi (így rövid u-val ahogy Fazekas megírta). Aranytíz – Hollós produkció. Zenés.

Minden úgy kezdődött, ahogy kell. Matyi hever a sutban, anyja veszekszik, menjen dolgozni, de Matyi nem akar, mert „aki dolgozik, az megél, de gazdag nem lesz.” Már ez tetszett a gyerek közönségnek, jó hallani a visszabeszélőt. De ez még a klasszikus Ludas.

Aztán megjelenik Döbrögi. Nem ám hájas öregúr. Fiatal nyalka. Rókaprémes kabátban, köldökig kigombolva. Egy csávó a nyóckerből. Durván lenyúlja a piacosok áruját, elveszi a libákat. És a közönség őrjöng. 10 év körüliek voltak a nézőtéren. Sokan. Ezektől aztán nem vette volna el az árut Döbrögi.

Hollós Gábor az író-rendező fogta a kardját és egy suhintással átvágta a görcsöt. Nincs öregember, nincs tiszteletlenség, van két harcos, mehet a buli!
Nem tudom mennyire érezte a népnyúzó földesurak elleni dühöt az, aki a filmet nézte 49-ben, és mire gondolt a piaci rekvirálást látván 51-52-ben, a padlássöpréses időkben?
És ezekben a mai gyerekekben mi sűrűsödött össze, mikor minden aljas, piszok, szemétnek visították, kiabálták, őrjöngték Döbrögit. A felnőttek kicsit rémülten ültek ennyi agresszió láttán, mert azt belátták, pisszegni itt hiábavaló.


Takács Vera
Litera.hu
, 2009. május 7.